Nu de winterperiode weer achter de rug is zullen veel automobilisten richting de garage trekken om ervoor te zorgen dat ze hun zomerbanden weer kunnen laten monteren. Het zijn de automobilisten die met twee sets banden werken en dat doen om verschillende redenen. Zo is het voor ene bestuurder een methode om op een veilige manier op wintersport te kunnen, terwijl de ander het alleen maar doet omdat het ‘beter’ zou zijn. Wat dat betreft heerst er nog altijd een hoop onduidelijkheid rondom de winterbanden.

Beter bij lagere temperaturen

Het is van winterbanden bekend dat ze voor betere prestaties weten te zorgen wanneer het kouder wordt. Dat is natuurlijk een rekbaar begrip, maar het gaat er over het algemeen om dat de temperatuur onder de 7 graden Celsius duikt. Vanaf die temperatuur zorgt de rubbersamenstelling van winterbanden ervoor dat er meer grip ontstaat. Wat dat betreft kunt u er wel degelijk veiliger mee rijden wanneer de temperaturen in de winter omlaag gaan. Aan de andere kant is het natuurlijk sowieso verstandig om tijdens de koudere perioden in het jaar extra voorzichtig te rijden, welk type banden u op dat moment dan ook gemonteerd heeft zitten.

Wisselen van de banden

Een nadeel van de winterbanden is dat u ze ieder jaar opnieuw dient te laten monteren, zo ongeveer in november of december. Het is dan topdrukte bij de verschillende garages, aangezien erg veel mensen ervoor kiezen om alle vier de banden om te laten wisselen voor winterexemplaren. Het is in die periode niet alleen lastig om een plekje te bemachtigen bij de garage, maar het kost daarnaast natuurlijk ook een hoop geld. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat u niet zomaar twee keer zo lang met de banden zal doen, aangezien ze ook met betrekking tot het aantal jaren een bepaalde levensduur kennen.

Wisselende weer in Nederland

Tenslotte is het weer in Nederland natuurlijk niet uitgesproken warm in de lente en zomer en koud in de herfst en winter. In Nederland hebben we vaak te maken met relatief hoge temperaturen in de winter en juist lage temperaturen in de winter. Wat dat betreft bieden de winterbanden niet altijd de optimale rijprestaties en veiligheid, aangezien het dus voor kan komen dat de temperatuur in de winter boven de 7 graden Celsius uit zal komen. In dat geval leggen de winterbanden het af tegen te zomerbanden.

Auteursrecht: dankos – FotoliaGerelateerde artikelen:

Tags: